Είσοδος

Κατεβάστε το ενημερωτικό μας φυλλάδιο εδω

H Λεϊσμανίωση (Καλααζάρ) είναι ίσως η πιο σημαντική ασθένεια του σκύλου στις Μεσογειακές χώρες. Είναι μια παρασιτική ασθένεια με υψηλό επιπολασμό, δυνητικά θανατηφόρα, δύσκολη στην διάγνωση και όχι πάντα με αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση.

Με τα χρόνια, η αυξανόμενη χρήση νέων ανοσολογικών τεχνικών, η βελτίωση της γενετικής και μοριακής επιστήμης , έχουν βελτιώσει τις γνώσεις μας σχετικά με την ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ στο σκύλο, οι οποίες οδήγησαν σε μια εννοιολογική αλλαγή. Έτσι, η λεισμανίωση θεωρείται πλέον όλο και περισσότερο ως μια "νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από ένα παράσιτο" και όχι ως μια απλή "παρασιτική νόσος». Εξελίξεις στην έρευνα τις τελευταίες δεκαετίες για την λεϊσμανίαση στο σκύλο, έχουν δείξει ότι στον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου δεν έχει πρώτιστη σημασία η παθογένεια του παρασίτου, αλλά τα ποσοτικά & ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανοσολογικής απάντησης στο σκύλο μετά τη μόλυνση.

Το Leisguard ® αντιπροσωπεύει μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία της λεϊσμανίασης του σκύλου. Είναι το πρώτο φαρμακευτικό προϊόν που προορίζεται για την ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης του μολυσμένου σκύλου. Προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην θεραπευτική αγωγή αλλά και για την αποτελεσματική πρόληψη της ΝΟΣΟΥ.
Η Γενικευμένη Λεϊσμανίαση του Σκύλου προκαλείται από το πρωτόζωο Leishmania infatum και θεωρείται πλέον μία νόσος του ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ προκαλώντας έναν γενικευμένο αποσυντονισμό όλου του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου.
Η μετάδοση του πρωτόζωου Leishmania infatum στον σκύλο γίνεται μέσω των φλεβοτόμων κοινώς σκνίπες. Τα θηλυκά από αυτά τα έντομα εάν είναι μολυσμένα από το πρωτόζωο Leishmania infatum, λόγω του ότι είχαν τσιμπήσει ένα μολυσμένο σκύλο, θα μεταδώσουν το πρωτόζωο εάν τσιμπήσουν εκ νέου ένα σκύλο ή γάτα ή άλλο ζώο ή άνθρωπο.

Τα ακμαία των εντόμων αυτών έχουν μια διάρκεια ζωής λίγων μηνών. Τα αυγά τους όμως θα εναποτεθούν και θα εκκολαφθούν την επόμενη άνοιξη. Η νέα αυτή γενεά των φλεβοτόμων δεν είναι μολυσμένη, μολύνονται όμως αμέσως εάν πάρουν αίμα (τσιμπήσουν) από ένα μολυσμένο ζώο. Οι φλεβοτόμοι ζούνε σε απάνεμα και δροσερά μέρη όπως σχισμές τοίχων, βράχων, σωρούς φύλλων και σκουπιδιών.
Οι φλεβοτόμοι εμφανίζονται τον Απρίλιο ανάλογα με το κλίμα της περιοχής. Ο πληθυσμός τους αυξάνει τους επόμενους μήνες άρα αυξάνει και η πιθανότητα να βρούνε κάποιο μολυσμένο σκύλο και να μολυνθούν. Περίπου 10 ημέρες αφού πήραν το μολυσμένο αίμα μπορούν να μεταδώσουν και να μολύνουν ένα σκύλο. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό επαναλαμβάνεται δεκάδες φορές από ένα και μόνο έντομο κατά την διάρκεια των 5 – 6 μηνών. Η πλέον επικίνδυνη περίοδος μόλυνσης του σκύλου είναι η Φθινοπωρινή όπου ο πληθυσμός των ακμαίων των φλεβοτόμων είναι πολύ αυξημένος και ιδιαίτερα μολυσμένος.

Ολόκληρη η χώρα μας θεωρείται ως περιοχή υψηλού κινδύνου (ενδημική νόσος).
Αφού ο φλεβοτόμος που περιέχει το πρωτόζωο της Leishmania infatum τσιμπήσει ένα σκύλο η εξέλιξη της μόλυνσης θα εξαρτηθεί από την αμυντική ικανότητα του ζώου που μολύνθηκε. Ένα δηλαδή θα κατορθώσει να εξουδετερώσει το παράσιτο στο σημείο εισόδου του ή το πρωτόζωο θα πολλαπλασιαστεί τοπικά και ακολούθως θα διασπαρθεί στον οργανισμό του σκύλου. Από την στιγμή που το πρωτόζωο εγκατασταθεί στον οργανισμό του σκύλου αρχίζει η επώαση της νόσου. Η επώαση μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και πολλά χρόνια.
Η εκδήλωση της νόσου είναι συνέπεια της κάμψης τους ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου.
Τα συμπτώματα είναι πολλά, εδώ αναφέρουμε τα πιο ενδεικτικά:

• Δερματικές βλάβες
• Διόγκωση λεμφαδένων
• Απώλεια σωματικού βάρους ,απίσχνανση, αδυναμία & πυρετό
• Χωλότητα
• Χρόνια διάρροια ( κολίτιδα)
• Μη αντιστρεπτές βλάβες στα μάτια & στα νεφρά του ζώου
Βεβαίως.
Υπάρχουν διαγνωστικά test που μας δείχνουν εάν ο σκύλος μας έχει μολυνθεί και μάλιστα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μόλυνση. Τα test αυτά γίνονται μόνο από κτηνιάτρους που διαθέτουν εμπειρία και τα απαιτούμενα αντιδραστήρια.
ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Ένα νέο σκεύασμα το Leisguard ®, υποβοηθά σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου με αποτέλεσμα αφενός την παρεμπόδιση καταστροφής των μακροφάγων-φαγοκυττάρων από το πρωτόζωο Leishmania infatum και αφετέρου ενεργοποιεί την επιζητούμενη κυτταρική ανοσία του σκύλου (ουσιαστικά επαναπροσανατολίζει την άμυνα του μολυσμένου ζώου). Το σκεύασμα αυτό είναι πλήρες ανεκτό από τον σκύλο, δεν διαθέτει καμία παρενέργεια και χρησιμοποιείται στην τροφή.
Η χορήγηση του Leisguard ® συνίσταται για την θεραπεία του ζώου με αρχικά και ήπια συμπτώματα της νόσου.

Το Leisguard ® χορηγούμενο 2-3 φορές τον χρόνο προστατεύει τα σκυλιά από την τυχόν μόλυνση ενώ συγχρόνως θεραπεύει ήδη την διαπιστωμένη μόλυνση που βρίσκεται όμως στα αρχικά στάδια ( 1ο & 2ο στάδιο της νόσου)

Η χορήγησή του γίνεται βάση ενός ετήσιου προγράμματος το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να εκπονείται από τον κτηνίατρό σας ο οποίος θα εκτιμήσει το επιδημιολογικό προφίλ της νόσου στην περιοχή σας καθώς και την κλινική και ορολογική εικόνα του ζώου σας.
Προστασία από τις 5 πρώτες ημέρες χορήγησης
Μείωση κατά 7,2 φορές του κινδύνου προσβολής από τη νόσο
Ανεξάρτητα από τη νοσολογική κατάσταση του ζώου (μολυσμένο ή όχι)
Συμβατότητα με άλλες αγωγές
Ανεξάρτητα από την ορολογική εικόνα του ζώου
Για σκύλους κάθε ηλικίας
Χωρίς παρενέργειες
Εύκολος & ακίνδυνος
τρόπος χορήγησης
Εύγευστο
Οικονομικό
Σχόλια ανθρώπων